Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Over

Attac Logo

ATTAC = Association pour la Taxation des Transactions pour l'Aide aux Citoyens

of in het Nederlands:
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij

Voorgeschiedenis:
In December 1997 schrijft Ignacio Ramonet in 'Le Monde diplomatique' een artikel waarin hij het opneemt voor de Tobin tax en het creëren van een wereldwijde drukkingsgroep om deze taks te introduceren. Met de Aziatische crisis in het achterhoofd riep Ramonet daarin op om de kapitaalmarkten te ontwapenen met een Tobintaks.

Oprichting
ATTAC werd op 3 juni 1998 in Frankrijk opgericht door een aantal persorganen, vakbonden, verenigingen en personen.

De internationale beweging ATTAC werd enkele maanden later, in december 1998, opgericht te Parijs tijdens een internationale bijeenkomst, samengeroepen door 'ATTAC Frankrijk'. 'ATTAC Internationaal' heeft op dit moment nationale afdelingen op alle continenten. De grootste afdelingen situeren zich nog steeds in Europa, namelijk in Frankrijk en Duitsland. Wereldwijd telt ATTAC enkele tienduizenden leden.

'ATTAC Vlaanderen' werd op 5 juni 1999 opgericht. Samen met 'ATTAC Wallonie-Bruxelles' vormt zij 'ATTAC België'.

Attac Brugge werd als locale afdeling opgericht in december 1999

De 8 thema's waarop 'ATTAC Vlaanderen' haar werking heeft toegespitst zijn:

1. Het dwarsbomen van de internationale speculatie vooral door te ijveren voor de invoering van de Tobintaks
  2. Het belasten van inkomens uit speculatief kapitaal
  3. De ontmanteling van belastingparadijzen met o.m. in België het opheffen van de financiële coördinatiecentra van multinationals
  4. Het voorkomen van de veralgemening van de pensioenfondsen
  5. Het tegengaan van de privatisering van de sociale zekerheid en de instellingen van openbaar nut (spoorwegen, post, enz.)
  6. Het opheffen van het bankgeheim, ijveren voor een vermogensbelasting en het invoeren van een vermogenskadaster
  7. Het ondersteunen van de eis voor een veralgemeende opheffing van de Derde-Wereldschuld
  8. Het steunen van de strijd tegen de patentering door private ondernemingen van de natuurlijke en biologische rijkdommen van de wereld